петък, 29 юли 2011 г.

Когато сексът боли

Диспареунията е едно от най-често срещаните сексуални нарушения. По-лесно е те да се предотвратят, отколкото след това да се лекуват.

Болезнеността при полови сношения е едно от често срещаните сексуални нарушения. Това състояние се нарича още диспареуния и означава повтаряща се или устойчива болка.

Тя се появява по време или след полово сношение както при жените, така и при мъжете. По-често се случва при жените, като често съвпада с вагинизма.

Смята се, че 30 на сто от сексуалните дисфункции се появяват след хирургична операция на гениталите. В около 30-40 на сто от случаите се намесва и патология на тазовите органи. Известно е и това, че около 15 на сто от по-зрелите жени няколко пъти в годината също изпитват дискомфорт при полов акт.

ДИСПАРЕУНИЯТА ЛИШАВА ЖЕНАТА ОГ СЕКСУАЛНА НАСЛАДА Диспауренията лишава жената от сексуална наслада

и може да доведе до влошаване отношенията й с нейния партньор. Но не е само това. Болезнените сексуални актове водят до психологичен дискомфорт и невротични нарушения, защото се потиска сексуалната възбудимост и не се стига до оргазъм. Страхът от очакваната болка сковава жената и понижава удоволствието от секса, дори свежда това удоволствие до нулата.

Жената почти е принудена да избягва половите сношения или да се въздържа от тях. Ако партньорът й не се съобрази с нейното състояние и продължи акта, въпреки изпитваната болка, това е допълнителна психологична травма. Ето в тези случаи често се присъединява вагинизмът, а това задълбочава сексуалното нарушение.

Болките или болезнеността може да възникнат във всяка точка на женските полови органи и да имат различен характер - остър, или само леко раздразнение, което изчезва впоследствие.

Нерядко болките при секс са директно свързани с емоционално-психологичната сфера и са предизвикани от емоционалното състояние на жената.

Във всеки случай, за да установите диагнозата и да помогнете както на себе си, така и на партньора си, трябва да потърсите помощта на специалист.

И мъжете не са застраховани

При мъжете диспареунията най-често е предизвикана от органични причини. Например прекалено стегната и опъната кожичка на половия член. Тя не се забелва по време на ерекция и причинява болка в тази област. Друга причина е т.нар. болестта на Пейрон, при която се появяват склеротични плаки на половия член. А те водят до изкривяване на “детеродния орган”. Временна болезненост при полово сношение се появява и при леко протъркване на “юздичката” на половия член. Когато сексът боли

Има ли спасение?

Лечението зависи не толкова от лекаря и психолога, колкото от отношението между партньорите един към друг. От техните сексологични и дори психологически знания. Лечението предполага преди всичко да се изясни причината за възникналото разстройство. И да се провежда комплексно.
Ако е възникнал психологически проблем, основните предпоставки за по-нататъшен “секс без проблеми” според специалистите са:

- наличие на достоверна и достатъчна информация за вашата собствена сексуалност, за сексуалността на вашия партньор и за секса въобще;
- акцентирайте на полученото удоволствие;
- поддържайте благоприятна обстановка за секса, благопожелателна, свободна и топла атмосфера;
- научете се да се радвате на секса, защото състоянието на напрежение, враждебност и раздразнение само пречи за нормално възбуждане и секс;
- общувайте и телесно, и словесно, невербално;
- бъдете настойчиви в изразяване и реализация на своите желания, а също и максимално чувствителни към желанията на партньора си;
- бъдете готови да удовлетворите тези желания;
- свикнете да разбирате физиологическите различия между половете и партнъорите като различни индивидуалности.

-използвайте лубриканти с оптимално PH, които може да намерите само в някои секс магазини. Те засилват удоволствието от половия контакт и са с дълготраен смазващ ефект, по този начин не може да се получи така нежеланото и болезнено претриване, което превръща сексуалната игра в неприятно изживяване.

За постигане на всичко това обаче е необходима продължителна психотерапия с двамата партньори, насочена към регулиране на техните партньорски отношения, към възстановяване на тяхната сексуалност. Така ще се избавите от страховете и ще добиете сексологични и психологически познания.

bulpress.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo ADS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...